• Τηλ.: 210 3307079 Σόλωνος 120, Αθήνα 10681

Ο εκδοτικός οίκος

70 Χρόνια Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ

Οι Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ ιδρύθηκαν το 1948 από τον Νικόλαο ∆. Νίκα και δραστηριοποιήθηκαν εκδίδοντας, μεταξύ άλλων, μερικά από τα κορυφαία κλασικά λογοτεχνικά, επιστημονικά και φιλοσοφικά έργα των Ουγκό, Χάμσον, Χέμινγουεϊ, Φρόυντ, Νίτσε, Μάγιερ, καθώς και δύο σημαντικά φιλολογικά πονήματα: τις συλλογές δημοτικών τραγουδιών του Κλοντ Φοριέλ και του Άρνολντ Πασσώφ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αργότερα, εξέδωσαν μεγάλο αριθμό λεξικών (Ελληνογερμανικό, Γερμανοελληνικό, Αγγλοελληνικό, Ελληνοαγγλικό), καθώς και την Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη σε 12 και 24 τόμους με την καινοτομία της κυκλοφορίας σε εβδομαδιαία τεύχη. Ακολούθησαν η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους των Παπαρρηγόπουλου και Καρολίδη, η Παγκόσμιος Ιστορία, παιδικά βιβλία των Σουΐφτ, Βερν, Άντερσεν, καθώς και άλλα λογοτεχνικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, τα οποία έγιναν δεκτά με μεγάλη επιτυχία από το αναγνωστικό κοινό.

 

Κατά τη διάρκεια των χρόνων μεταφράστηκαν και έγιναν μεγάλες επιτυχίες έργα ξένων εκδοτικών οίκων (Disney, Hachette, Salvat κ.ά.), όπως Ο Θαυμαστός Κόσμος των Ζώων, Ο Θαυμαστός Κόσμος των Γνώσεων, Σεξουαλική Αγωγή, Παιδική Εγκυκλο- παίδεια, Η Υγεία μου, Μικρές Ιστορίες για Μικρά Παιδιά, Τα Σπορ και το παιδικό best-seller Οι Μικροί Εξερευνητές.

Επιπροσθέτως, οι Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ επιμελήθηκαν την έκδοση σημαντικών έργων της κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας, όπως τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και του Κονδυλάκη, τα Άπαντα του Ιάκωβου Πολυλά και πολλοί ακόμη τίτλοι, οι οποίοι κατέστησαν τον εκδοτικό οίκο έναν από τους δημοφιλέστερους στην Ελλάδα.

Εκτός της εκδοτικής δραστηριότητας, που συνεισέφερε στον μέγιστο βαθμό στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, οι Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ ιδιαίτερα ο ιδρυτής ανέπτυξαν και μεγάλο κοινωνικό έργο, ιδρύοντας βιβλιοθήκη και σχολείο στη Β. Ήπειρο και δωρίζοντας βιβλία σε περισσότερες από 150 βιβλιοθήκες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Για τον λόγο αυτό ο Νικόλαος ∆. Νίκας έχει βραβευτεί από ομογενείς της Β. Ηπείρου και της Β. Αμερικής.

 

Σήμερα, το εκδοτικό έργο συνεχίζουν με επιτυχία οι ΕΚ∆ΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙ∆ΕΙΑ Α.Ε. – ΝΙΚΑΣ με τον γιο τού ιδρυτή, Ευάγγελο Νίκα, και τους εγγονούς του, Νίκο και Γιώργο Νίκα, οι οποίοι διατηρούν ζωντανή μια οικογενειακή παράδοση εβδομήντα χρόνων.

 

Από το 2001, οι ΕΚ∆ΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙ∆ΕΙΑ Α.Ε. – ΝΙΚΑΣ προχώρησαν σε ολοκληρωτική ανανέωση, εμπλουτίζοντας τη λίστα των εκδόσεων με νέους τίτλους και σειρές, όπως Ελληνική Πεζογραφία, Παγκόσμια Λογοτεχνία, Σύγχρονη Γυναικεία Λογοτεχνία, Κλασική Παιδική Λογοτεχνία, Νεανική Λογοτεχνία, Ιστορία-Σκέψη-Πολιτισμός.

 

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στη σειρά των Παιδικών Εικονογραφημένων Βιβλίων, τα οποία είναι αφιερωμένα σε κοινωνικά θέματα (υιοθεσία, διαζύγιο, οικολογική συνείδηση, απώλεια αγαπημένου προσώπου, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, βία, ρατσισμός, αθλητικά ιδεώδη κ.ά.). Αρκετοί από αυτούς τους τίτλους έχουν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό (Γαλλία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ).