Χριστόφορος Χριστοφής
«Το αίνιγμα του χαμένου Θεού
και άλλα θεατρικά έργα»
«Ευριπίδης Μαινόμενος
και άλλα θεατρικά έργα»
Βραβείο «Κάρολος Κουν»
(Δραματουργίας Ελληνικού Έργου)
ISBN 978-960-296-300-5, Διάσταση 14x21, Σελίδες 382, Τιμή 17,70€ ISBN 978-960-296-373-9, Διάσταση 14x21, Σελίδες 356, Τιμή 18,50€ |
Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Νίκας οι συλλογές του Χριστόφορου Χριστοφή, με τίτλο: «Ευριπίδης μαινόμενος και άλλα θεατρικά έργα» και «Το αίνιγμα του χαμένου θεού και άλλα θεατρικά έργα».
Ο Χριστόφορος Χριστοφής είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος δημιουργός. Η πιο πρόσφατη διάκρισή του έρχεται από τα Βραβεία «Κάρολος Κουν» 2020/21, όπου του απονεμήθηκε το Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου για «Το Κάλεσμα του Προμηθέα».
Τα θεατρικά του έργα έχουν προσέγγιση ώριμη και στοχαστική. Ο Χριστόφορος Χριστοφής, κατέχοντας σπάνια εικονοπλαστική δύναμη, καταφέρνει και ισορροπεί μοναδικά τη γραφή του ανάμεσα στο σύγχρονο
και το κλασικό. Αποδεικνύει, λοιπόν, σε κάθε του έργο πως είναι ένας σπουδαίος τεχνίτης του λόγου.
Στη συλλογή «Ευριπίδης μαινόμενος και άλλα θεατρικά έργα» περιλαμβάνονται:
Το κάλεσμα του Προμηθέα
Ευριπίδης μαινόμενος
Η εκδίκηση της Μελιτώς
Ο Διομήδης στα χαλάσματα του κόσμου
Μια στάση πριν νυχτώσει
Στη συλλογή «Το αίνιγμα του χαμένου Θεού και άλλα θεατρικά έργα» περιλαμβάνονται:
Περαστικοί πάνω από τους αμμόλοφους
Κοιμητήριο βιβλίων και ονείρων
Το αίνιγμα του χαμένου θεού
Η μαγεμένη ώρα
Πανσέληνος με τον Λάζαρο.
«Ο Χριστόφορος Χριστοφής, με τη θεατρική τέχνη που υπηρετεί, ζωντανεύει το παρελθόν, το μετακινεί στο σήμερα, τονίζει τη διάρκεια επίδρασης των μεγάλων πρωταγωνιστών του. Η διάσωση της μνήμης γίνεται μοχλός συνέχειας και επαναστατική πράξη κι όχι επίπλαστη καταγραφή προόδου και πολιτισμού, όπως αρέσκονται να αγορεύουν οι ρήτορες της ευδαίμονος στασιμότητας».
Τηλέμαχος Χυτήρης
«Ο Χριστόφορος Χριστοφής είναι παρόν και μέλλον του ελληνικού θεάτρου. Δεν εξαντλείται γιατί δεν επαναλαμβάνεται, συμπάσχει και συνυπάρχει στο τώρα με το εδώ, συνδυάζει τα εισερχόμενα σήματα
στον αργαλειό του μυαλού του και φιλοτεχνεί λεπταίσθητα απεικάσματα της εσωτερικής παραδείσιας λειτουργίας του. Είναι κυρίως διαφωτιστής και ουμανιστής».
Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Χριστόφορος Χριστοφής είναι γόνος Ελλήνων της διασποράς. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στο Παρίσι, όπου πέρασε µεγάλο µέρος της νεότητάς του, καθώς και στην Ιταλία και στη Νέα Υόρκη.
Γνώρισε σηµαντικές προσωπικότητες της τέχνης, µεταξύ άλλων τη διάσηµη Ιταλίδα σκηνογράφο και ζωγράφο Lila De Nobili, της οποίας υπήρξε µαθητής. Έγινε πολύ νέος γνωστός µε τις ταινίες του «Περιπλάνηση» και «Ρόζα», οι οποίες βραβεύτηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και εξυµνήθηκαν από Έλληνες και ξένους κριτικούς. Έχει σκηνοθετήσει πρωτοποριακά µουσικά έργα και σύγχρονες όπερες σε παγκόσµιες πρεµιέρες, όπως του Antonio Cericola και του Marian Kouzan στην Ιταλία και στη Γαλλία, του Γιάννη ∆ροσίτη και του Νίκου Ξανθούλη στην Ελλάδα.
Έχει συνεργαστεί µε την Ελένη Καραΐνδρου, η οποία έγραψε τη µουσική των ταινιών του, καθώς και µε τον Περικλή Κούκο στη σκηνική καντάτα «Ηµερολόγιο για περαστικούς» σε κείµενα και στίχους του Χριστόφορου Χριστοφή για τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Για την τηλεόραση (ΕΡΤ-1), έχει σκηνοθετήσει τη «Χαµένη Άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα και τη σειρά «Βιζυηνός - Η σιωπή των αγγέλων».
Έχει γράψει νουβέλες, λιµπρέτα και θεατρικά έργα. Επίσης, έχει διασκευάσει θεατρικά, κλασικά λογοτεχνικά έργα, καθώς και τη µεταγραφή της «Ασπίδας» του Μενάνδρου.
Το 2000 «Η χρυσόµυγα» παίχτηκε από αγγλικό θίασο στο θέατρο Old Vic του Λονδίνου, µε τον τίτλο Mayfly. Το 1994 ο Γιώργος Κουµεντάκης συνέθεσε τη µουσική του εν λόγω έργου. Έκτοτε ανέβηκαν σε διάφορες σκηνές τα έργα του: «Η µεγάλη κυρά της Τραπεζούντας», «Οι Ρήτορες», «Τουλούζ Λωτρέκ, η φαντασία της αµαρτίας», «Νιζίνσκι, η προφητεία της φωτιάς».
Το έργο του «Ευριπίδης Μαινόµενος» παρουσιάστηκε στους ∆ελφούς στο πλαίσιο «Ηµέρες ∆ελφικής Πολιτιστικής Κληρονοµιάς» (2021) και «Το Κάλεσµα στον Προµηθέα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2021).
Το 2022, τιμήθηκε με το Βραβείο «Κάρολος Κουν» (Ελληνικής Δραματουργίας) για το έργο του « Το κάλεσμα του Προμηθέα».